Suze........ en Suze der school!
Door: Judith
Blijf op de hoogte en volg Tjeerd, Judith, Suze en Jurre en Tjeu
17 Februari 2010 | Anguilla, Anguilla
Tegen autootjes die ze op haar manier allemaal ‘goed’ zet zegt ze; “èh èh èh, denk eraan hoor, niet meer stout doen samen!”, “netjes blijven staan”. Jurre had ik zijn tanden gepoetst, zegt ze; “goed gedaan hoor Jurre, Jurre heeeeeeeeele grote jongen geweest!”
En zo horen wij onszelf weer fijn terug via de woorden van Suze, en die van anderen ook tegenwoordig want Suze gaat sinds 2 februari naar school! Alleen zijn dit dan Engelse woorden dus we puzzelen wat af tegenwoordig om te weten wat ze zegt. Zo had ze het na twee schooldagen het het hele weekend over;’eh, pipi. Of eh pea pea? Of eh, piep pie? Toch es even vragen. Blijkt dan toch het gewone peepee maken te zijn, oftewel, dat zegt/vraagt de juffrouw wanneer er naar de wc wordt gegaan. OOOOOOOOOOh ok dan. Ze moest er erg om lachen de juf. Ze heet Johanne, spreek uit Johènnu, komt uit? en heeft een klasje van ik denk 9 kindjes, met allerlei kleuren en afkomsten, geen Nederlands kindje in haar klas. “Oh geeft niks, ik ken toch niemand” zei Suze. Juist ja. Voor het schoolgeld dat wij daar betalen mag ze 5 dagen in de week van half 8 tot half zes naar school, maar dat was helemaal niet de bedoeling. We wilden net zoiets als in Nl als de peuterspeelzaal, twee ochtenden of middagen. Maar dat kennen ze hier niet, ook niet de daarbij horende vergoeding niet, dus je betaald het volle pond ook al komt je kind maar een halve dag in de week. Suze gaat nu de dinsdag en de donderdag voor hele dagen. Waarom? Omdat het een eindje rijden is (en zoals jullie al wel weten, het verkeer vol koekenbakkers zit en het soms wel wat langer duurt haha) namelijk naar Colebay. En omdat ik Jurre natuurlijk ook nog heb, die zou dan net slapen wanneer we Suze weer moeten halen, bovendien ben je dan, wanneer je 1 boodschapje doet nog maar amper thuis voor je weer moet gaan. En Tjeerd is tegenwoordig weer bezig met een moordonderzoek (letterlijk helaas) en kan daardoor vroeger beginnen en dus wat eerder stoppen om Suze te gaan halen. Best goed toch?
Gisteren was de 5e keer dat ze ging en ze huilde tranen met tuiten, Jurre niet, die sjeest de klasjes rond alsof ie daar al jaren hoort, vindt het allemaal prachtig. En die kindjes ook, er zijn 4 klassen van Suzes leeftijd, ik geloof 2 van ouder en dan nog twee van jonger en dan nog een tiental ienieminimensjes. Suze huilde dus en wilde niet dat ik ging. De juf nam er mee om handjes te wassen voor het eten, dat ging goed, maar terug was het weer huilen. Met een brok in mijn keel, een blok in mijn maag en een bonk in mijn armen weer terug naar de auto, poh wat een ellende op die manier….. Uiteraard heb ik gebeld en toen sliep ze. Bleek later ook maar even te zijn geweest…. Ze zei tegen Tjeerd, “alle kindjes oogjes dicht, en ssssshhhhhhhh no talking, maar ik wilde niet slapen pappa, was helemaaaaaaaaaaaaal niet moe!”.
Ze eten dus wat (fruit en of healthy snack mee geven en drinken) dan spelen binnen aan een tafel of in de klas, dan naar buiten. De dag dat we gingen oefenen waren we ook buiten, Suze na een poosje ook op een fietsje. Stond ze wat te staan bij een paar meisjes. Vond ze niks denk ik want ze ging naar de andere kant van het plein en daar waren de jongens aan het fietsen en botsen enzo. Vond ze veel leuker. Typisch.
Daarna gaan ze eten, dat wordt op school gekookt, volgens Johanne eet Suze elke keer wel 2 porties, ach ja, ze krijgt hier dan ook niks natuurlijk. Ze verteld in de auto dan exact wat het was wat ze op heeft en als ze thuiskomt verteld ze alles tegen mij, met van die hele grote ogen. Bijzonder hoor, alles, maar vooral dat praten van der. Nou goed, na het eten gaan ze douchen en dat heeft ze de eerste keren helemaal niet leuk gevonden. Ze zei; “ik vind dat niks hoor douchen met andere kindjes!” “Suze heeeeeeeel hard huilt` , ja mamma!``
Tsja, zijn nou eenmaal de regels, ze zal wel wennen want ze staat nu al onder de douche haar haren zelf te wassen (wat ze nooit vrijwillig deed) en met der armen omhoog en dan zegt ze; very good Suze”,haha.
Dan gaan ze slapen op allemaal kleine bedjes, soort stretchertjes, minimilitaireveldbedjes zeg maar. En dan weer wat eten en weer buiten spelen.
De eerste dag gingen we haar natuurlijk samen ophalen en was het net beginnen te regenen. Alle kindjes zaten binnen op en rond een bank die voor de balie cq keuken staat. Was een mooi gezicht zo al die kindertjes, en Suze vindt je meteen met der witte haartjes. Ze wurmde zich gauw een weg tussen de kindjes door en omarmde Jurre als eerste en kuste hem en zei; “Jurre Suze mist? Suze zoooooooo blij!”Nou wij ook kind! Jou missen en blij zijn voor je dat je het leuk vindt, ik ben in ieder geval reuze trots op haar. Want ga der maar aan staan, alles nieuw, ook de regels, niet alleen of met 2tjes meer, en niemand die jouw taal spreekt. Zou menig volwassene niet aan durven!
site school Suze, binnenkort ook met haar op fotos van de school.
learnlaughplay.com
18 Februari 2010 - 08:13
Tante Cornelia:
Fijn, dat Suze het zo goed doet. De meeste kinderen hebben het wel even moeilijk als ze naar school gaan. Is voor de ouders meestal erger als voor het kind. Leuk ook zo al die verschillende kinderen. Daar zal ze haar leven lang plezier van hebben en wie weet zit er wel een toekomstig hartsvriend(innet)je bij. -
18 Februari 2010 - 14:28
Sandra :
Ik kan me heel goed voorstellen dat jullie hartstikke trots zijn om jullie meisje. Het zal af en toe best moeilijk zijn (voor jullie allemaal) maar het is zo fijn voor haar om met andere kindjes te spelen. Het is voor jou en Jurre ook fijn om iets met zijn tweetjes te doen en je hebt toch net iets meer rust. Heb net de verslagen van opa en oma gelezen die hebben ook echt genoten en het is voor jullie ook fijn geweest om hen te zien. En nu nog even volhouden dat komt de andere oma! veel groetjes
Sandra en Maud (net wakker) -
19 Februari 2010 - 08:02
Joyce:
Hoi Suze.
Ben je ook je eerste dag naar school geweest? Leuk is dat he! Fijn spelen met de andere kinderen en soms ook lekker de andere kinderen plagen. Boterhammen eten op school is ook veel gezelliger dan thuis ;-) Ik zie dat je het heel erg naar je zin hebt gehad op school. Het is volgens mij ook een hele leuke school met heeeel veeel leuke kinderen om mee te spelen. Weet je nog dat wij ook samen speelden bij ons in de tuin? Nu ligt er steeds sneeuw en is er niets aan. Als straks het zonnetje weer schijnt kan ik lekker weer buiten spelen en met water kliederen. Jij kan lekker het hele jaar buiten spelen nu! Ieder nadeel heeft een voordeel he!
Dikke kus van Bart.
Nog maar 2,5 jaartjes wachten..... -
19 Februari 2010 - 12:23
Maaike:
Sjee moest bijna zelf huilen toen ik het verslag las (zal ook wel aan de tijd van de maand liggen). Wat knap en goed van jullie en Suze, en wat zal ze straks een pientere dame zijn in (hopelijk) tilburg weer, kan engels en nederlands. Ik herken mezelf ook steeds meer in Mijntje d'r praten, erg grappig. Succes daar en tot gauw weer! xxxxxxxMaaike