Good bye Hurricane Earl!
Door: Tjeerd
Blijf op de hoogte en volg Tjeerd, Judith, Suze en Jurre en Tjeu
03 September 2010 | Anguilla, Anguilla
Hurricane Earl zou ons eiland aandoen. Na verschillende voorspellingen bleek er een Tropical Storm, genaamd Earl op komst. Zondag 29 augustus was Earl inmiddels op de oceaan gegroeid tot een hurricane en werd de dreiging voor ons echt serieus. Dit besloot ons om ons in te gaan blikken door de hurricaneshutters gedeeltelijk al te gaan monteren. Gelukkig had ik in de persoon van mijn vader een goede (sjouw)hulp. Het monteren ging vrij vlot. Het weer viel nog mee, wat wind en regen maar niets bijzonders. Los slingerend speelgoed werd naar binnen gehaald en de tafels en stoelen kwamen ook binnen te staan. Dit veranderde ons huis aan de binnenkant in een heuse apenkooi, vandaar waarschijnlijk nu de spierpijn van oma, haha.
Vanuit mijn werk werd de mogelijkheid geboden om in een Hurricanproof hotel te verblijven, inclusief familie. Judith en ik besloten om in ons eigen huis te blijven, mede omdat ons dat het beste voor de kindjes leek, gewoon thuis. We hadden absoluut niet het idee in een onveilig huis te wonen.
De huisbaas belde nog in de morgen om het een en ander af te spreken, hij wilde rond 12 uur langs komen. De tijd begon te dringen zei ie. We mochten zijn generator gebruiken om de broodnodige apparaten van stroom te voorzien, lees koelkasten voor de drank! Geen (af)wasmachine. De gasflessen waren gelukkig vol. De huisbaas sprak van een kleine hurricane, hij had natuurlijk Luis ook meegemaakt en het huis heeft die orkaan ook doorstaan. Ondertussen was Balkenende hier ook nog geland. Ik denk dat ie bang was voor een Earl-coupe, omdat ie gelijk weer SXM verliet. Mietje………….
’s Avonds hebben we eten gehaald bij Pineapple Pete, voor degenen die het tentje kennen, we hebben wraps, zalmlasagna en spicy chickenwings op. Het was (uiteraard) weer lekker. Heel de avond radio aan en internet in de gaten houden wat de vooruitzichten waren. Op dat moment zouden we op maandag 30 augustus rond 08.00 uur “last” krijgen van Earl. Eerdere berichten spraken van 02.00 uur ’s nachts (zondag op maandag). Zondagavond begon het al aardig wat te waaien en af en toe een buitje. Vanaf 00.00 uur gold er een straatverbod. Vanaf ons huis kon je zien dat niet iedereen zich daaraan hield, maar het was aardig rustig op de weg. Natuurlijk alle scholen dicht.
Maandagmorgen rond 08.45 uur bats: geen tv meer. Stroom eraf als voorzorgsmaatregel van Gebe. Onder ons huis zit een Cistern een waterput die regenwater opvangt, waarmee we “alles” in huis doen. Dit is geen drinkwater, al zetten we er wel koffie van, wordt zó heet. Het water wordt dmv een pomp op 220v het huis rond gepompt. Dit werkte dus niet meer. Gebe waterleiding omgezet, dwz de kraan opengedraaid waardoor we toch water zouden moeten hebben. Zouden moeten dus….niets. Shit. De huisbaas nog gebeld en gevraagd hoe of wat, waarna bleek dat ik het toch goed had gedaan. Dus geen stroom (en internet natuurlijk) en water. Zodoende emmers en lege flessen buitengezet om regenwater op te vangen. Gauw de generator aangezet om de groene flesjes te koelen. Ook heel het computergebeuren erop aangesloten, maar helaas geen internet, in tegenstelling tot sommige collega’s die wel gewoon online waren. Helaas dus. Gelukkig deed de mobiele telefoon het wel gewoon. Tot een uur of 17.00 uur was het aardig waaierig buiten, hoor de wind waait door de bomen, letterlijk. Inmiddels was Earl al uitgegroeid naar een categorie 2 orkaan. Het bleef wel waaien, maar de van de Pasjes wilden natuurlijk buiten kijken, zodoende een paar shutters eraf. De schade viel echt mee, alleen wat omgewaaide bomen en afgebroken takken. Schade aan de auto van Judith, de bumper hangt wat los, maar die moet toch nog naar de “garage”, wat ik eigenlijk deze weken nog moet doen (uhum). Het waaide nog steeds aardig, moet je nagaan als er een categorie 5 komt. De shutters hebben goed dienst gedaan, geen klapperende schuifdeuren en gezellig knus binnen, nu weten we gelijk hoe sardientjes zich voelen. Het was dus eigenlijk kamperen (kramperen) met de luxe van koude drank. Mijn moeder vond het wel wat donker binnen, wat inhield dat ze af en toe de afwas liet staan. Zonder 3 Chinezen met een contrabas werd de vaat vakkundig gedaan, wat wil je anders met jarenlange Van der Valk afwaskeuken-ervaring. Nog een spelletje “Ik hou van Holland”gedaan, waarvoor nogmaals dank, Famke, Linda, Niels en Gerrit. Suze vond dit ook leuk, alleen de muziek vragen sloegen we over bij gebrek aan stroom.
Na de hurricane begon het wachten op Gebe, dit is geen orkaan maar de lokale Essent die ons van de broodnodige stroom en water dient te voorzien. Dient te voorzien……………. De radio werd goed in de gaten gehouden om te horen wanneer en waar er weer stroom was. Helaas geen berichten over Pelican, onze wijk. We hoorden dat er in Dutch Quarter een brand was uitgebroken, wat het nodige gevaar met zich meebacht. Verder op Laser101 voornamelijk mensen te horen die “klagen” over het ontbreken van stroom. Wij hebben niet gebeld by the way!
Daan via deze weg nogmaals van harte met je verjaardag, we konden niet bellen helaas. Ik weet niet of je mijn smsje nog hebt gehad? Jammer dat Earl geen Daan (The Clown) was!
Dinsdag 31 augustus geen stroom geen water! Wel onze tuinman avid. Die begon driftig op te ruimen rondom het huis. Ik had hem nog verzocht alle dakgoten leeg te maken. Pfff wat een bladeren overal. Helaas had ik de Jacuzzi helemaal schoongemaakt en opnieuw gevuld, ten eerste was dit geen leuk werkje, ten tweede kostte dit veel zweet en ten derde kostte dit veel water en chemicaliën. Leeg laten lopen dus. Gelukkig hadden we er met z’n allen op zaterdag al ingezeten, op opa na, want zijn zwembroek mag niet nat worden, of weet ik het wat voor smoesje hij had.
David vroeg of we schade hadden, nou nee niet echt….Alleen stinken we zei ik, geen stroom en water. Stroom had hij ook niet, water wel, en dat zouden wij ook moeten hebben. Vooraan de poort is de wateraansluiting en daar zou een kraan omgezet moeten worden. Op deze kraan zit een slot, waarvan hij de sleutel heeft. Hij ging kijken. Kreeg het niet open. Ik even later gaan kijken en met een ijzerzaag en wat Nederlandse logica: voilà (vies Frans woord). Stromend water. Dit duurde echter niet voor lang want door een of andere stroming werd het weer afgesloten, maar een aantal van ons hebben toch nog lekker even kunnen douchen. En afwassen met warm water, hè mam? De huisbaas belde ook nog om naar onze ervaringen te vragen. Hij bod zijn excuses aan dat hij vergeten was te vertellen van de andere kraan op de waterleiding waardoor wij dus geen water hadden ruim een dag.
Nog steeds geen school en stroom. Vanaf 12.00 uur mochten we de straat weer op. De winkels gingen kort na elkaar ook allemaal weer open. Ik had met mijn vader nog water, benzine en drank gehaald.
Woensdag 1 september: ikke jarig. Ik kreeg van Gebe niet het verlangde kado, stroom. En ook werd Earl geen Tjeerd genoemd, helaas. Wel pakkies uit NL! Echt leuk dat mijn ouders en zusje hier zijn op mijn verjaardag, ondanks de omstandigheden. Ik had van Judith al een goede snorkel, toe ga me naar snorkelland….gehad. Autolader voor mijn tel (Nokia N900, hier nergens te krijgen) en snoepjes en ik krijg nog een dag zeevissen, Big Game vissen van mijn ouders. Daar heb ik heel veel zin in! ’s Avonds chinees gehaald, waar ik een lokale collega tegenkwam en mijn vader en ik een biertje dronken. En daar gebeurde het: Boem….lampen aan en een voorzichtig gejuich. Zou er bij ons ook……. Nog een biertje, we moesten immers wachten en met eten gauw naar huis. Ik drukte op de bel bij de poort en deze ging zowaar open, wat er volgens mij op duidde dat er stroom zou moeten zijn. Suze wilde (o)pa het blijde nieuws vertellen dat we weer stroom hadden. Jeuhhhhhhhh. Lekker gegeten, net als de rest van de kampeerdagen, van de pasta van Judith en weet ik het wat nog meer. Ik heb ’s avonds Internet weer aan de praat gekregen.
De voorspelingen waren dat Tropische Storm Fiona kort op Earl Sint Marten aan zou doen, met een hoop regen en onweer in het verschiet, maar dit viel echt reuze mee, bijna geen regen gehad. Tijdens Earl ook niet veel regen trouwens, helaas Cistern niet gevuld.
Zo ik ben weer b(l)ij. De vooruitzichten zijn goed, we kunnen zaterdag gewoon gaan vissen en er zou een nieuwe aankomen: GASTON, maar die is nu verdwenen zag ik zojuist. Oja de tv, die net nieuw was is kapot door de stroomuitval.
De schade op SXM valt reuze mee.
Hopelijk verloopt de rest van mijn vakantie minder chaotisch. Ja risico van vakantie in het Hurricane-seizoen.
Heineken en Presidente hebben het in ieder geval goed gedaan in huize Van de Pas.
zie video's
03 September 2010 - 14:44
Hey
De orkaan Earl gelukkig overleefd? Viel wel mee zo te zien, gelukkig geen Omar of zelfs Luis, want dan was het helemaal naatje pet geweest.
Hopelijk heb je nog een fijne (welverdiende) vakantie met je familie, die op bezoek is.
Enne oja Moatje nog van harte proficiat met je verjaardag. Neem er nog maar een Caribje extra op.
Groetjes aan de rest en
Hallee -
03 September 2010 - 17:10
Tante Cornelia:
Blij, dat jullie het goed doorstaan hebben. Hebben Henk. Engelien en Siets weer van alles te vertellen als ze thuis zijn.
Tjeerd nog van harte gefeliciteerd!
04 September 2010 - 12:51
Peter Van Den Hout:
Tjeerd. Allereerst nog proficiat met je verjaardag.
Net even jullie verslag gelezen en de filmpjes bekeken van de orkaan. Zo zie je waar al dat scherp gekruid eten toe leid. ha ha ha.
Maar ik ben blij dat het allemaal goed verlopen is. Wij zijn inmiddels alweer bijna een week terug en maandag moet ik weer beginnen in Utrecht (hiep, hiep ...!). Het weer is hier redelijk, maar niet echt tropisch te noemen. Vissen met een kano in een baai is er ook niet echt bij helaas. Groeten aan je familie en aan Judith, Suze en Jurre, en nogmaals dank voor het veraangenamen van ons verblijf op SXM, en de gezelligheid.
De groeten en houdoe. -
06 September 2010 - 06:21
Fam Vd Hout:
Lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria!!
Lieve Suze, Hartelijk gefeliciteerd met je 3e verjaardag, en een hele fijne dag toegewenst!! En op school lekker trakteren en liedjes zingen met de andere kindjes. XXX Peter, Els Marloe en Chantal( en een extra X van Chantal) -
08 September 2010 - 02:54
Linda Ros:
Gefeliciteerd met Suze!! Wat een geweldige foto in de krant. Hopelijk hebben jullie een leuke dag gehad.
Liefs Vera en linda