kerstmis 2010
Door: Judith
Blijf op de hoogte en volg Tjeerd, Judith, Suze en Jurre en Tjeu
06 Januari 2011 | Anguilla, Anguilla
En vandaag 5 Jan hebben we de eerste kerstkaarten, waarvan sommigen al verstuurd waren 5 Dec…en aangezien we het nu over kerst hebben maken we dat ook eerst maar af.
Het kerstverhaal hoef ik niet te vertellen wel? Behalve dan dat Suze zei dat ze ook wel zo’n broertje Jezus wil hebben.
……….Duiven zat hier.
Terug van vakantie konden de kindjes nog even naar school, de 15e was hier alleen alweer een feestdag, KINGdom day, hoewel we al jaren een QUEEN hebben, en hoewel het hier geen Nl meer is.
Vrijdag de 17e was de laatste schooldag, en er zou vanaf half 5 muziek zijn, TURKEY van de school en de rest moesten ouders zelf meebrengen/maken. Aangezien die van ons nooit al om half 8 op de stoep staan was de intekenlijst van meebrengdingen al bijna totaal ingevuld die donderdag ervoor. Dus ik werd niet geacht plastic bekers, pakjes drinken, bier , wijn of chips mee te brengen, nee hoor real food. Ok dan. Dan maar pasta salade. Daar was ik mooi druk mee de rest van de dag, pasta salade met verse zalm en allerlei groenten ….
Maar was stiekem wel trots dat van al het eten dat er was, de enorme (afwas)bak (ja nee klinkt niet lekker, maar die zijn zooooo handig, dus ook weer voor zoiets, maat enorm, nooit voor de afwas, wel voor ontelbare andere dingen) van mij als eerste totaal op was, naast de kalkoen van school!
Ze hadden geen wijnopeners, 3x raden wie er in de keuken stond te goochelen met een pen?
IK ZEI 3x RADEN! En dan te bedenken dat er veel ohlala kindjes op school zitten, Fransen dus, en geen 1 had een opener? Nepfransen. Na tig flessen en vlekken was ik het beu, alles in de koelkast gezet, ook de helft van de rode, want ja, dat heb ik tig jaar geleden in Italië al geleerd, goeie rode wijn is in een warm land ook ijskoud erg lekker!
Jurre had van zijn juf een kado gekregen, en voor de rest hadden ze beide kado’s van de kerstman,die, ik zal het maar vertellen, ook hier niet echt bestaat…. Suze en Jurre waren erg druk met spelen, dat kwam goed uit, want wij waren druk met drinken., haha.
Laat en moe naar bed, Tjeerd ook, ik had geen zin, ben naar beneden gelopen naar de buccaneer en daar mensen ontmoet uit Nieuw Zeeland. Of ze geen vette Maori tatoos hadden? Nou nee, niks. Haha. Wel een hoop te kletsen want er waren er meerderen die op een zeilschip hier waren, als maatjes zeg maar. Vervelend hoor. Wat ik hier dan deed? Nou, ben ook mee als maatje, maar dan anders. OK. Toen naar de SoggY Dollar (nee twas nog niet laat genoeg). Ieder die hier woont is er allang geweest, wij nog nooit, en nu Tjeerdmans nog niet. Maar die is dan gister weer naar La Bamba geweest, die hoor ik wel hier, maar nogniegezien. Ach ja.
Ik vond het maar een gammele keet, nog niet eens, meer een afdak. En de wijn was op. Nee dan scoor je punten.
Heb een poos op een bankje gezeten met flessen water, en naar de grote (zeil)schepen gekeken die in de lagoon liggen nu, das het enige leuke daar, daar zit je dus naast. Je kan zo het spreekwoordelijke plankje misslaan en naast een jacht in het water vallen. Wel vet. Of nat. Of op de valreep iets doen, of laten. Letterlijk…. Grappig spreekwoorden.Braaf met de taxi naar huis.
Na veel gedoe en gevraag hadden we gelukkig oppas de 22e. we waren uitgenodigd voor een kerstdiner van het RST, hier beneden om de hoek, nieuw restaurant. Alleen al om half 6……
Dank je wel Nadja, want die is door Tjeerd gehaald en was hier en bleef hier slapen. Wij voor het eerst na de oppas van de liefste mensen uit Beek met 2en op pad, in mooie kleertjes. Het was leuk en lekker en ik kende er niet veel, ik zei maar telkens ; “Ik ben de vrouw van”. OOOOOOOOh aha. Ok dan. Van allerlei wetenswaardigheden op gedaan over deze en genen en andere zaken, kortom twas gezellig en ja hoor, als laatsten naar huis. Maar toen was het nog maar 12 uur of zo. Dus ik met Nadje buiten zitten kletsen tot 3…………
Donderdagavond in mijn uppie naar de Grand Marché want er moest nog gekookt worden voor 7 man en de kindjes. De drank had ik begin van de week al gehaald gelukkig, poh. Ik wist niet wat de rest zou maken, iedereen stond er op wat te doen, ok, dus ik alleen voor hoofdgerecht en groenten gezorgd.
De vrijdag de hele dag in de keuken doorgebracht, na ja, los van de problemsolvingissues met de kinderen natuurlijk. Heb verse jachtsaus gemaakt met allerlei paddestoelen, verse cranberrysaus met limoenschilletjes, aardappels met rozemarijn p/zeezout en knoflook klaargezet voor de oven. Verse rode kool met appeltjes en rozijnen. Vijgenchutney voor bij de aanstaande salade gemaakt. Kortom, Tjeerd kwam uit bed in de ochtend en zei; POH WAT RUIKT HET HIER NAAR DRANK!!!! Ah ja, dat zat overal wel in ja, haha, en in de ochtend is er nog niks gereduceerd dus het walmde inderdaad lekker in de keuken. Stel je voor dat alles dicht zat Tjeerdje!. Als vlees hadden we een schouderstuk, en na veel lezen op internet en in mijn escoffier, bleek dat mam toch echt een slager getrouwd was. Ze vroeg al eerder die week, weet je hoe lang dat duurt Judith?? (maw, laaaaaangggggggg), is ie gerookt, moet je die niet koken eerst etc. kortom, alle internet en chefkokboeken ten spijt heb ik aan mam het meeste gehad, dank je wel mam!
Kerstavond bleek ik ineens twee hele lieve en weldoordachte kadootjes ( of liever do’s) van TT te krijgen… (herhaling vorig jaar, de oplettende kijker ziet wat ik bedoel…) Dit al heel vroeg omdat Suze er van wist en sja, dan weet ik het ook toch? Ze was er zo vol van, OOOOOOOOOh kadootjes onder de kerstboom!!! Jurre had Jozef al onthoofd en verder al 2 koningen verbrijzeld. Suze maakte een kerststaluitvoering van de hangende tuinen van Babylon,heel apart. (zie foto) Gelukkig hadden we in Puerto Rico een inheemse kerstal gekocht, heel schetig, maar bovenop de ikea kast!!!! Vooruit dan hunnie ook een kadootje, en Tjeerd kan tegenwoordig sterren kijken zonder dat ik em eerst op zijn hoofd hoef te slaan. Later op de avond nog films gekeken, en uiteraard na het nodige gewelddadige was er ook een Nl film,” de perfekte huisvrouw”. En hoewel die typisch NLs begint ( ja sex dus) is het een aanrader voor iedereen die een kind heeft gekregen, iedereen bij wie dat , en of erna, niet zo happy ging, of wel, iedereen die iemand verloren heeft ,en voor de rest nog iedereen die niet in een snelle categorie thuishoort. Beetje flauw om em zo aan te raden, maar echt, was er erg door onder de indruk, lachen en bijten en tranen, beetje "Festen" gevoel.
Besloot de volgende morgen 7.00uur maar voor een eigen smakenplan te gaan. Heb het hele ding (ja heb het weer over de gerookte varkensschouder) eerst ingesmeerd met spekvet en aangebraden in een hete oven. Toen ui knoflook citroen en verse tijm en bleekselderij erop en naast en heel zachtjes verder. Na een uurtje of wat ,rode wijn erbij, en telkens weer wat meer naarmate de uren verstreken…….. en het rook zoooooooooooo lekker, vreselijk gewoon als je nog niks mag eten!
Ons bezoek kwam vanaf 5 en, en Dirk-Jan was er al eerder, want kwam van het werk af, dus kan je nagaan hoe lang zoiets duurt, we begonnen er aan rond 7 uur denk ik, oh 19.00 dus. Die dag verder stond in het teken van Maria van de stal af zien te prutsen (Jurre), vragen: “Wanneer komt iedereen nou mamma?, wat ruikt er zo lekker mamma, mag ik mijn mooie rok al aan mamma” etc van Suze. En do? Do? Kadootje mamma, pappa? Die verrekte niet bestaande kerstkabouter………
ook al weer hier geweest in de nacht zeg.
En nog aan de wijn met Leanne rond 2 uur, kindjes sliepen, die kwam hier slagroom halen want die had niet genoeg. En we hadden het verdiend want we hebben met 3 en de tafel die beneden staat naar boven gesjouwd…. En later Tjeerd nog daarheen want lekke band….jaja, tututututut. Lamme kerstdagen, mwaah.
Tafel dekken duurde ook al een uur, kleedjes van oma en oma en tante Eef (mijn o en o en t.E) en takjes en christmas crackers en vele glazen en borden en Jurre en Suze van de tafel af zien te houden ondertussen.
Suzanne en Ellen hadden pumpkinsoup gemaakt (pompoensoep), en die was zaaaaaalig. Leanne zei nog nooit een kind zoveel en zo snel soep te hebben zien eten…Jurre vreetbuil. Ook een voor het eerst! Dat ze die gemaakt hadden bedoel ik! Leanne kwam en bleek een monchoutaart gemaakt te hebben, zonder monchou en kersen, met slagroom en aardbeien. Heerlijk bleek ie! Suze zag die taart en kon niet meer wachten. Dus Jurre en Suze hebben als eerste gang taart op! Nadja had nog chocolade en citroen mousse toetjes gemaakt. Jam.
En ik had nog vers stokbrood en zelfgemaakte hummus en olijven, (Suze en Jurre en Nadja hadden de eerste ronden met drietjes op) oranjebitter en tussendoor nog echte champagne (ah ja, ze zijn nog ergens goed voor die Fransen). So. Hadden wij effe een kerstdiner zeg! Heerlijk. En zo ontzettend gezellig!!!!!
Niemand had hier iemand, en allen mistten we velen, maar samen hadden we toch een echt kerstgevoel, en dat was geweldig!
Niet zo laat waren de meiden weg, Nad naar bed, Tjeerd ik en Dirk-Jan over. Tot half 5. Toen was ik nog alleen tot half 6. Moest toch zeker nog een keer dat ding aanzetten, en dweilen? Over een uurtje moeten de kindertjes weer zonder gevaar voor eigen leven (lees glas/drank/prikkertjes/doppen/etc) kunnen spelen toch????
07 Januari 2011 - 03:34
Weer een heel leuk verhaal vrienden en wat een gezelligheid daar bij jullie
Gr. Frank -
07 Januari 2011 - 08:32
Tante Cornelia:
Fijn, dat jullie daar zulke goede vrienden hebben. Als je familie ver weg woont is dat extra belangrijk. Wij hebben hier ook gezellige feestdagen gehad. Jammer dat de post er zo lang over heeft gedaan maar dat komt misschien omdat ze hier gestaakt hebben. -
07 Januari 2011 - 11:01
Mike:
Festen, dat was me wel een film. Ik weet nog dat ik dat ooit met Tjeerd gekeken heb in een all-nighter tijdens het Pinkstertoernooi! -
07 Januari 2011 - 11:03
Mike:
Weet je wel zeker dat het pompoensoep was? Tjeerd was namelijk altijd een groot fan van een kommetje knoflooksaus zonder iets anders. En stinken dat hij deed de volgende dag op de plaatselijke VV! -
11 Januari 2011 - 21:41
Maaike:
Sjee Judith, wat heb je er wel veel en leuk werk van gemaakt en wat zagen jullie er mooi uit!!
en die zonsondergang, wauw super. Tof dat je in zo'n goed gezelschap was!liefs Maaike