Suze's 1e Maand Montessori - Reisverslag uit Anguilla, Anguilla van Tjeerd, Judith, Suze en Jurre en Tjeu Pas - WaarBenJij.nu Suze's 1e Maand Montessori - Reisverslag uit Anguilla, Anguilla van Tjeerd, Judith, Suze en Jurre en Tjeu Pas - WaarBenJij.nu

Suze's 1e Maand Montessori

Door: Judith

Blijf op de hoogte en volg Tjeerd, Judith, Suze en Jurre en Tjeu

11 September 2011 | Anguilla, Anguilla

Alweer een maand geleden… mocht Suze voor het eerst naar school, jawel, The Big School hebben we het nu over.

Vrijdag 5 Augustus was het een ochtend oefenen, dit keer in vol ornaat…

We hebben via een mail van school een website/winkel uit Amerika toegezonden gekregen, die ook het Logo van De Montessori van SXM in huis heeft, en waar je tegen gereduceerd tarief dat op kon laten stikken. Bovendien zat er een lijstje bij met wat je wel (en dus ook niet) uit mag kiezen uit de waslijsten schooluniformen/kleren, aldaar. Vond het harstikke moeilijk, nou weer Amerikaanse maten, Suze’s maten waren heel anders dan de basis rijtjes.

Ik online hulp ingeroepen op die site. Ping>>>>>>>>>> meteen contact, das dan wel weer Amerika moet ik zeggen, direct geholpen met de maten en uitleg over wat voor’n stof en hoe de verzending werkt en noem maar op. Geweldig.

Maar meteen van alles besteld, want sja, we weten het ook niet natuurlijk hoeveel en wat ze nodig blijkt te hebben.
En tuurlijk was alles er op tijd, dus Suze kon al netjes verschijnen oefenochtend 1.

Ondertussen heeft oma Engelien al verschillende rokjes en broek/rokjes erbij gemaakt, wat fantastisch, kan ze kiezen, is ze hetzelfde maar toch net even anders en voor mij scheelt het met wassen! Geweldig oma, heel erg veel dankjewel!!!! x

Je mag vanaf half 8 aankomen, tot 10 voor 8, het is de bedoeling dat dan iedereen er is. Over dat op tijd komen heb ik het zo nog… Er staan lichtgewicht picknick banken (tafels en banken aan elkaar) die dus duidelijk voor de kinderen zijn, want bolle Judith gaat er op zitten en zou zo met Jurre en big belly achter over tuimelen, oenemeloen zei Suze, haha. Er staan ook 3 houten bankjes,…voor de ouders?? Oh. Nou ik zit toch liever bij de kindjes eunah!!

Frits, het inmiddels beste maatje van Jurre, regelt het verkeer recht voor school, daar is een kleine rotonde, te klein voor maatje Nissan Pathfinder want ik moet 4 keer steken wil ik het rondje maken, dat doe ik dus allang niet meer, ik parkeer een eind verderop, bij Chinese winkel of ander plekje, en dan lopen we naar school.

Frits verdient serieus 1000x lof, hij kende ons en alle nieuwe kindjes in no time, weet exact welk kind bij wie hoort (ook de extra kinderen die meekomen, lees broertjes/zusjes) en welke auto (of auto’s) er bij horen., en is gewoonweg reuze lief. Vele ouders stoppen voor het hek, laten Frits hun kind helpen met uitstappen (blijven dus zelf zitten) en naar binnen loodsen en zo ook met halen. Dat doen wij dus niet zo…..

Suze krijgt elke dag een map mee waarin dingen zitten die ze heeft gemaakt en of af wil maken thuis, geen huiswerk, gewoon tekeningen of werkjes (work volgens Suze). De volgende dag moet dat ding weer leeg mee, of je kan er briefjes oid voor de juffen of directrice of wat dan ook aan papierwerk in doen, en vice versa, best handig.

1 kind per klas heeft de opdracht een kratje bij zich te houden waar die dan in moeten en brengt dit naar de klas voordat de les begint. Ook voordat, moet Suze der schooltas, nu rugzak, nieuwe, ook van Trunki, geweldig spul!, naar binnen brengen, elk kind heeft een eigen bakje met naam en een eigen vak in een lange kast op de gang waar alles behoort te staan. Moet nog een doos met extra kleren meegeven voor het geval dat ze??? Uitspookt en schone kleren aan moet. Nee, een kapstok is er dus niet haha…

De juffen zijn buiten en je kan even met ze praten wanner je dat dus wilt, en vanaf 10 voor 8 is ook Shelly de directrice buiten. Dan heeft er 1 kindje een belletje en gaat de hele bubs in rijtjes staan, altijd zelfde volgorde, drie rijtjes naast elkaar, der zijn 3 jongste klassen. (leeftijd vanaf ongeveer 3 tm 6). Suze heeft twee juffen die na dag 1 al geen Nicole en Ludmila heten, maar grote en kleine juf, zie de foto’s waarom Suze ze heeft omgedoopt….

8 Augustus was Suze der eerste volle schooldag en nu zijn we dus al een maand verder, allememaggies. Ik moet zeggen, ik zelf vind het een hele heisa, dat hele MOETEN al, en ja, kom ik weer aan, de weg de weg. Het is zo’n godvergeten drama, iedereen klaagt er over en het is gewoon ronduit belachelijk. We wonen nog geen 10 minuten van school, EXPRES, ik kan de school zien liggen vanaf huis.. en we doen er een uur of anderhalf over om er te komen. Mensen die wonen waar wij eerst woonden zijn er met een half uurtje, is toch om ziek van te worden????

Suze vind het niet leuk, maar reageert er gelaten op, ze wil graag naar school en vindt het daar erg fijn. Maar Jurre??? Voor Jurre is het een regelrechte ramp.

Ten eerste MOET hij uit bed, hij slaapt vaak nog. Das niet leuk en dan begint het drama al met aankleden, tig keer broek uit, schoenen niet goed, niks goed, etc. inde auto heb ik al schoenen naar mijn hoofd gehad en presteert ie het om zijn shirt uit te trekken: JAWEL, hij zit vast met twee riempjes in een goeie autostoel. Kan je nagaan. Hij heeft er zo de balen van van dat stilstaan dat ie tegenwoordig al helemaal de auto niet meer in wil. En eerlijk gezegd, kan ik hem geen ongelijk geven, het is ook dramatisch, stilstaan, in de hitte en de stank, en dat terwijl ie soms helemaal zelf niet naar school hoeft. En ik zit letterlijk ook al niet al te makkelijk meer, en figuurlijk al totaal niet.

Ophalen is om half 3. Elke dag, dinsdag half 4. Weer drama in het verkeer, en met Jurre, want dan moet ie weeeeeeeer uit bedje, tis zo sneu. We zijn al een paar keer via de Franse kant gereden, dan rijdt je tenminste en dan ziet het kind tenminste wat, maar hoe dan ook blijft het strontvervelend, 3 keer zoveel benzine kosten, en niet wat ik had bedacht toen we deze kant op verhuisden….
Los van dat is het fantastisch te zien en merken wat Suze er van vindt op school. De verhalen komen langzaam maar zeker, en langzaam maar zeker worden wij ook wijzer over wat we moeten doen of niet doen. Dinsdags heeft ze gym wat ze geweldig vindt, en sinds vorige week na school ook dansles, op school, maar niet van school, gewoon van de dansschool, maar das effe fijn, dat scheelt rijden!!! Prachtig vond ze het. Ze wil thuis schrijven en “work” doen, dus ik ben der lekker druk mee met die pief op school. Geeft niks, ze straalt er van en daar gaat het om. Nou Jurre en ik nog…

Ondertussen gaat het met Jurre heel goed op zijn school, hoewel ie nog steeds huilt als ik weg ga….., nu ook om Suze, want die moet mee naar “zijn’ school, hij mist haar erg… Los van dat, als je em gaat halen is ie vol verhalen en wil ie nog spelen en zegt ie vrolijk bye bye teacher Joan, I’m going home!!!

Jurre kan al veel meer dan ie laat merken, we komen er bij hem telkens maar per ongeluk achter wat ie kan, hij verteld niet wat ie doet op een dag, of wat ie heeft geleerd, zoals Suze altijd wel deed en doet. Van de week vertelde ie ons doodleuk het hele Engelse alfabet en telde ie vrolijk tot 20. Nooit gedaan. En afgelopen week laat ie ineens ook horen dat ie veel liedjes wel degelijk kent. En op Suzes verjaardag zong ie bij opstaan meteen uit volle borst het hele happy birthday toooooooo you!!! Helemaal uit zichzelf!!!! Vind het wel bijzonder zo die twee, zo hetzelfde, en ook zo anders.

• 12 September 2011 - 06:42

Carol:

ja het valt niet mee als de oudste naar school gaat, de jongere kind(eren) moeten dan al volgens een ritme gaan leven cq slapen. maar ook dat went en komt goed. fijn dat Suze het naar haar zin heeft op school. Groeten uit Breda, Carol.XXX

• 12 September 2011 - 07:07

Tante Cornelia:

Leuk om te horen hoe het er in een ander land op school aan toe gaat. Fijn, dat Suze het zo naar haar zin heeft. Ik zag bij mijn buurmeisje hetzelfde. Met 4 jaar zijn de meesten er echt aan toe. Voor Jurre is het nu wel vervelend maar dan is hij er alvast aan gewend als hij zelf naar school moet.
    Lof voor Engelien, altijd handig zo'n oma.

• 13 September 2011 - 10:42

Els:

Nu gaat het écht voor het eggie!
    Ik durf het bijna niet te vragen...... hoe doe je dat straks met het 3e vd pasje erbij?
    Hopelijk is dan die weg onderhand klaar.
    Fijn dat Suze zo snel gewend is op school(kleine meisjes worden groot)(en jongetjes)!
    Tetteren Suze en Jurre ook wel eens in het Engels met elkaar?Lijkt me leuk om te horen:)
    Gr.Els

• 14 September 2011 - 08:30

Maaike:

sjee en ik baal al dat ik 10 min met de auto moet! en inderdaad hoe gaat dat straks met de baby!!
    Heeft Tjeerd ook nog vakantie? afijn, superleuk om t elezen hoe het daar gaat, ik heb t idee dat Mijntje het ook heel leuk vind, ze heeft al veel letters geleerd, maar verteld alleen uit zichzelf, moet vooral niks vragen! nu liggen de chocoladeletters er al en die is van het: he de S van Silvia (haar juf). nou succes met de ritjes! liefs Maaike,